Uczulenie na gluten czy też takie schorzenie jak celiakia to bardzo duża uciążliwość. Przede wszystkim w tej kwestii potrzeba jest zastosowania odpowiedniej diety. Mowa w tym miejscu oczywiście o dobrze nam znanej diecie bezglutenowej. Gluten to białko, bardzo szczególne białko, które może szkodzić, które może uczulać. Dieta bezglutenowa na pewno nie jest niczym łatwym do stosowania, aczkolwiek oczywiście jak najbardziej możemy powiedzieć, że jest po prostu konieczna do stosowania, jeśli nie chcemy borykać się z różnymi, poważnymi dolegliwościami. Gluten mamy zawarty w takich zbożach jak orkisz, jęczmień, żyto, pszenica jak również owies. Jeśli mowa o tym ostatnim, to jeśli nawet sam owies nie zawiera w sobie glutenu, to jednak zboże to może być skażone glutenem, a więc zasadniczo należy unikać także i tego zboża. Co zatem jeść, aby sobie nie szkodzić, aby móc mówić o utrzymaniu naszego zdrowia na dobrym poziomie, aby móc mówić o dobrym samopoczuciu każdego dnia? Dieta bezglutenowa jest na pewno restrykcyjna, ale nie oznacza to wcale, że nie jest możliwa do zastosowania, że nie znajdziemy szeregu różnych produktów, które mogą nam pomóc, które nie spowodują gorszego samopoczucia. Musimy przede wszystkim przerzucić się na inne zboża. Mowa chociażby o produktach z mąki kukurydzianej, z mąki ryżowej, sojowej, gryczanej, amarantusa czy też z prosa. Jak najbardziej możemy sięgać także po soczewicę, możemy sięgać po różnego rodzaju orzechy, kaszę jaglaną, sezam czy też ciecierzycę. Pole do popisu mamy spore, a więc na pewno nie możemy powiedzieć, że chorując na celiakię czy też będąc uczulonym na gluten, nie mamy możliwości „normalnego” jedzenia. Warto w tym miejscu również zaznaczyć, iż aby mieć pewność, że sięgamy po produkty, które nam nie będą szkodzić, musimy skupić się na tych produktach, które na opakowaniu posiadają znaczek przekreślonego kłosa. To zapewni nam, że nie będziemy mieli do czynienia z żadnymi dolegliwościami z powodu obecności glutenu w naszych posiłkach. Dieta bezglutenowa jest obecnie coraz częściej stosowana przez wiele osób. Coraz większa liczba osób bowiem ma problemy z tolerancją glutenu, coraz większa liczba osób zaczyna chorować na celiakię. Bez wątpienia więc obecność na półkach sklepowych produktów bezglutenowych jest bardzo ważna, bez wątpienia powinny one być obecne w sklepach. Osoby, które nie tolerują glutenu nie mają innego wyjścia i muszą jeść tylko to, co nie powoduje żadnych powikłań, co nie powoduje żadnych przykrych dolegliwości.

med-fit.pl